het is momenteel erg warm voor de tijd van het jaar. Maar als we de weermannen en -vrouwen mogen geloven gaat de temperatuur volgende week toch echt onder het vriespunt uitkomen. Nu zijn er natuurlijk motards, die genoeg spek op en handvat verwarming hebben en niet terugdeinzen voor een paar graadjes minder en sneeuwvlokken. Toch zal het overgrote deel zijn of haar trouwe tweewieler een goede verwenbeurt geven en deze vervolgens laten genieten van een heerlijk winterslaapje.

Wat te doen om je motor klaar te maken voor de winterstalling?

Poetsen:

friragoAllereerst is het belangrijk te zorgen dat je motor schoon is. Niet omdat moeder de vrouw dat wil, maar omdat vuil en viezigheid corrosie in de hand werken. Vuil, stof, vet en allerhande andere zaken verzamelen zich in de loop van de tijd in en op allerlei onmogelijke en verborgen plekjes. Er is in de handel speciale motorreiniger verkrijgbaar om vet en olie op te lossen. Laat de motor afkoelen vooraleer dit te gebruiken! Breng de reiniger aan volgens de handleiding op de verpakking (lees deze goed door, niet elke reiniger is hetzelfde) Na zo'n 5 minuten kan de motor met koud water worden afgespoeld. Dit kan met behulp van de slang of een hogedrukreiniger. In geval van een hogedrukreiniger altijd in een waaier- of vernevelstand, en niet op te korte afstand afspuiten omdat je dan vocht gaat krijgen op plaatsen waar dit absoluut niet wilt hebben!

Kleine beurt:

Na het schoonmaken is het verstandig om alle vloeistoffen te controleren op het juiste niveau (remvloeistof, koelvloeistof) en zonodig aan te vullen. Let erop het juiste type te gebruiken en vermijd het mengen van verschillende merken. Indien er twijfel is over het gebruikte type vloeistof, tap dan alles af en vervang het met door Yamaha voorgschreven types. Een goede Yamahadealer kan hierin adviseren en leveren. Ook moet men de motorolie vervangen omdat vervuilde motorolie verzuurt in de loop der tijd en corrosie kan veroorzaken! En bij het verversen van de olie, vergeet het filter niet!

Tanken:

Het is het beste om te zorgen voor een volle tank. Zo krijgt vocht geen kans om de binnenzijde van de tank aan te tasten. Als je een stilstand van meer dan twee maanden verwacht is het een goed idee er een flesje 'ontgommer' van Forté bij te gooien die voorkomt dat je benzine voor problemen gaat zorgen in je brandstofsysteem als je in het voorjaar je liefde weer wil starten. Forté Moto Power I en II is een totaal verzorgingspakket  voor je hele brandstofsysteem. Na het toevoegen aan je tank is het handig nog een stukje te rijden zodat ook je carburateur of injectiesysteem profijt heeft van het middel.

POWERRRRR!!! ....maar dan elektrisch, de accu:

De accu is vaak een ongeschoven kindje bij het onderhoud, maar wordt vervloekt door diegene die in het voorjaar de klik des doods horen als zij vol verwachting van de eerste zonnestralen willen gaan genieten. Leuk voor het grote vloekwoordenboek, maar minder voor de bloeddruk. Een accu kan soms tot wel 1% van zijn capaciteit per dag verliezen. Reken dus maar uit, de accu kan na een maand al zoveel capaciteit verloren hebben dat starten niet meer zo makkelijk gaat. Accesoires welke op het boordnet zijn aangesloten (alarm, navigatie, klok) kunnen deze belasting nog hoger maken!  Een accu gezond houden is dan ook van essentieel belang om in het voorjaar weer te kunnen genieten van een fijne klik, broem, vroem ervaring. Controleer het niveau van het zwavelzuur en vul dit indien nodig aan met gedestilleerd water. Voor de wintermaanden is een druppellader eigenlijk een must have!  Ook hier geldt wederom dat een goede lader niet goedkoop is, maar jaarlijks een nieuwe accu is ook een hoge investering moet je dan denken! Bekende merken zijn natuurlijk de Ctek en Optimate. Verder heeft de Cranenbroek al enige tijd 2force motorladers in het assortiment die vergelijkbaar zijn met de Ctek reeks. Als je nog twijfelt over een lader kan dit artikel wellicht uitkomst bieden.

Aai over de bol:

De huidige generatie motorbanden kunnen gerust wat hebben, dus een paar maanden winterstalling zorgt echt niet voor vierkante wielen. Wel is het goed om de bandenspanning voor de stalling licht te verhogen. Als je alle voorbereidende handelingen hebt doorlopen is het tijd om een beschermlaagje aan te brengen. De gereinigde en gepoetse motor wordt nu voorzien van een beschermend laagje. Gebruik hiervoor het liefste siliconenspray, maar let wel op om de remschijven te ontzien. (het remt zo lastig in het voorjaar!) Voor de rijders die geen cardan of riemaandrijving hebben is het ook handig om de ketting even goed in het vet te zetten voor de winter! Een goedkeurende aai over de bol en je lief laten genieten van de winterslaap.

Geduld is een schone zaak!

Het kan lang duren voordat de sneeuwklokjes plaats maken voor de krokussen en het snorrende geluid van onze trouwe tweewieler ga je dan ook snel missen. Toch is het belangrijk niet in de verleiding te komen om even te starten. Dit is erg slecht voor je motor omdat bij een korte start altijd condens ontstaat en dit heeft weer roestvorming tot gevolg in je blok en uitlaat. De motor moet echt goed op bedrijfstemperatuur komen wil dit vocht verdampen en dat kan alleen maar door een flinke rit te maken. Ook is lang stationair lopen niet goed voor je oliecirculatie en koeling. Niet doen dus!

Brrrrr.... buiten.

Niet iedereen beschikt over de luxe van een garage. Staat je motor buiten, gebruik dan een stevige buitenhoes . Het beste is om elke 2 à 3 weken te luchten. Doe dit bij voorkeur op een zonnige of een winderige dag. Draai de hoes binnenstebuiten en laat ook deze luchten. Een goed passende hoes blijft 'n centimeter of 10 van de grond, om een goede ventilatie te waarborgen. Een ademende hoes is erg aan te bevelen als je af en toe nog een stukje rijdt. Als je dat doet zet je de motor namelijk warm(er) onder de hoes, waardoor je condensvorming kunt krijgen aan de binnenkant van de hoes. Een ademende hoes voorkomt dit. Maak de hoes aan de onderkant vast om wegwaaien te voorkomen.

Spring eens in the air...

....want de winter is voorbij en we mogen weer! Als de eerste mooiweer dagen in het voorjaar weer uitnodigen tot motorrijden is het belangrijk om ook dan nog even wat zaken uit te voeren en te controleren. De beschermlaag mag er nu wel vanaf, dus een goede poetsbeurt is op zijn plaats. Controleer je bandenspanning, olie, remvloeistof en indien van toepassing koelvloeitof op niveau. Check je remmen en verlichting en sla ook je uitrusting niet over. Past het motorpak nog goed, geen scheuren etc. etc. De helm checken en zorgen voor een schoon vizier. En dan opstappen en rijden maar. Doe het rustig aan, het is tenslotte ook voor jou weer even geleden dat je op de motor zat. In het vroege voorjaar staat de zon nog regelmatig laag en de koekblikkers moeten weer even wennen aan al dat moois op twee wielen dat weer deelneemt aan het verkeer. Geniet, maar accelereer met mate! (we cruisen tenslotte...)

 

 

 

 

 

YCC Belgium - BDVSC